Raskenstam sol o vårare 1943

Sol o vårare

Raskenstam  sol  o  vårare 1943
Sol- och vår kung lurade 25 kvinnor på 200,000 kronor.

Den s. k. svenske mästaren i sol och vår, 42-årige disponenten Anders Gustaf Raskenstam, rannsakades den 23 nov. för första gången av rådman Gestblom vid rådhusrättens femte avdelning.

Långt innan målet ropades på stod det kö framför femmans dörrar, men märkligt nog var det kvinnliga inslaget bland åhörarna mycket ringa. 
Några målsägarinnor hade inte inställt sig personligen.

Raskenstam var instämd för att svara för bedrägerier mot en västeråsdam, som han frånlurat 26 000, av vilka hon dock senare skulle ha fått tillbaka 5 000 kr.

Raskenstam, som är välmående till figuren, var ganska elegant i en rätt ny blågrå kostym, blå skjorta och blå- och vitrandig slips. 

Den beredskapsmustasch han burit på det fotografi som gått genom pressen var nu bortrakad. Han uppträdde mycket säkert och förbindligt och lät sina yttranden åtföljas av små övertygande nickar med huvudet.

»Ord är ord», sa Raskeas tam, spådd att bli folkledare.

Han var tydligen inte särskilt angelägen om att vad han sade skulle tränga ut i rättssalen, 
utan talade lågmält och nästan utan att röra läpparna.
Sina förklaringar till polisrapporten, som gicks igenom, inledde han vanligen med frasen:  »Nej, det var nämligen så..   och när det välformulerade yttrandet var färdigt gav han varje gång åklagaren, stadsfiskal Hasselr ot, en sidoblick under uppdragna ögonbryn.


Ägarinnan till torvfabriken 

och egendomen i Västmanland har lämnat en utförlig redogörelse för sina förbindelser med Raskenstam. Denne har bl. a. visat kvinnan sitt horoskop, enligt vilket Raskenstam förutsades bli en stor folkledare.

När Raskenstam föreslog äktenskap 

hade han sagt att kvinnan är fullt likvärdig med mannen. Att förtrycka en kvinna skulle aldrig falla honom in. 
Ord är ord, var enligt kvinnan ett av Raskenstams stående uttryck.
 
Förr får man trampa på mitt lik än jag ändrar mitt ord, hade sol och våraren en gång sagt till henne, varpå han tilllade att han ville ha en kvinna som är ursprunglig och naturlig, enär han har fått nog av världsdamer som satt vid restaurangborden och klatschade med ögonen åt varje man. 

Raskenstam sade sig äntligen ha blivit kär. 

Han hade sökt i inland och utland tills han funnit den rätta. 
Det finns inte mer än en enda
kvinna för varje man, och för Raskenstam 
var denna kvinna ägarinnan av torvfabriken.

Hon anser att trots att R askenstam lurat av henne 36 000 kr. så har hon blivit betydligt lugnare nu än hon var förut. Kvinnan har också tillägnat Ras-kenstam en dlikt, i vilken det bl. a. heter:

Jag skulle vilja ge dig mitt hjärta Jag skulle vilja bli allt för dig 
Dock, bäste Gustaf, tänk om blott
smärta
Jag kan dig ge på din livets stig.

Fick hjärtan och pengar vid första ögonkastet.

Raskenstam har under de senaste fyra åren regelbundet satt in äkten-skapsannonser i en mängd tidningar, och det år genom dessa annonser han kommit i förbindelse med sina offer, 

av vilka 25 hittills givit in polisanmälan mot honom. Raskenstam har erkänt att han bedragit sig till omkring 200 000 kronor under denna tid. För sina kvinnor uppgav han att han behövde pengar till finansiering av skilda företag. I en del fall har han lovat gifta sig med kvinnorna, men av många har han fått pengar utan sådant löfte.

Raskenstams besvär ogillades av H. D.

Anders Gustaf Raskenstam har av högsta domstolen, liksom förut av hovrätten, fått avslag på sina besvär över att han av Stockholms rådhusrätt dömts till straffarbete tre år och sex månader för under synnerligen försvårande omständigheter förövat bedrägeri, förskingring m. m. Högsta domstolens utslag är enhälligt.

Sida 9 av 10

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.

Facebook

Vår webbplats tillåter dig att gilla eller dela dess innehåll på Facebook sociala nätverk. Genom att aktivera och använda den godkänner du Facebooks sekretesspolicy: https://www.facebook.com/policy/cookies/

YouTube

Integrerade videor som tillhandahålls av YouTube används på vår webbplats. Genom att acceptera att titta på dem godkänner du Googles sekretesspolicy: https://policies.google.com/privacy

Vimeo

Integrerade videor som tillhandahålls av Vimeo används på vår webbplats. Genom att acceptera att titta på dem godkänner du Vimeos sekretesspolicy: https://vimeo.com/privacy

Twitter

Integrerade tweets och delningstjänster på Twitter används på vår webbplats. Genom att acceptera och använda dessa samtycker du till Twitter integritetspolicy: https://help.twitter.com/sv/rules-and-policies/twitter-cookies

Google Ad

Vår webbplats använder Google-annonser för att visa annonseringsinnehåll. Genom att acceptera det godkänner du Googles sekretesspolicy: https://policies.google.com/technologies/ads?hl=sv