Hosta

Hosta

Mot förkylningshosta, som lätt ådrages, särskilt av barn under ombytlig väderlek, när de bliva kalla om fötterna, måste man, om man vill bliva den snart kvitt, stanna inne några dagar och hålla sig varm om bröstet och fötterna, dricka varm, simtnig dryck (mjölk, havresoppa, kornvatten) med bröstsocker eller lakrits.
Emservatt en med lika delar kokt, varm mjölk är vanlig huskur.
I envisa, svåra fall använder man varma vattenångor med några droppar tallbarrsolja eller terpentin i.
Följande huskurer anföras:
l.
1 Dessertsked konjak och i tesked Roséns bröstdroppar blandas i ett mindre dricksglas med sockervatten.
En dessertsked tages då och då.
2,
2 äggulor och 2 teskedar matolja röras med socker, tills det blir som skum; förtunnas då med varmt vatten till lagom emulsion, och 4—5 droppar opium drypes däri.

Kärlet, vari detta tillagats, bör stå i en spillkum med varmt vatten i en kakelugnsnisch eller på spisen, så att det håller sig varmt.
3.
0.5 dricksglas honung blandas 2 matskedar varmt vatten, i vispad äggula, i tesked malen ingefära och i tesked Roséns bröstdroppar.
Härav tages i tesked varannan timme.

4.
Man gör en blandning av i äggula, 0.5 matsked färskt, osaltat smör, 2 matskedar honung samt några droppar terpentin.
Härav tages en tesked då och då.

5.
2 äggulor vipsas väl med ett skedblad socker. Häri röres ett skedblad ättika och ett skedblad sallatolja.
Denna blandning som är mycket välsmakande, drickes.
6.
Ett gott medel äro maltkarameller, vilka beredas på följande sätt: 0.5 kg. gult farinsocker och 0.3 kg. fin, brun sirap kokas över måttlig värme en halv timme.
Nu tillsättas 25 gr. maltextrakt och 30 droppar vaniljessens, varpå massan åter får koka upp.
Slås upp på oljad marmor- eller porslinsskiva och skäres innan den kallnar, i passande bitar.
7.
Man dricker honungsvatten med löksaft, en liten kopp ett par gånger om dagen.
Man kan också steka löken och röra den väl i tjock honung till en tjock gröt, och därav tager man i å 2 teskedar fyra gånger dagligen.
8.
Mot retsam natthosta, som stör sömnen, tager man 30-50 Roséns bröstdroppar eller äter några få bröstkakor med opium i på aftonen.


Sida 5 av 15

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.

Facebook

Vår webbplats tillåter dig att gilla eller dela dess innehåll på Facebook sociala nätverk. Genom att aktivera och använda den godkänner du Facebooks sekretesspolicy: https://www.facebook.com/policy/cookies/

YouTube

Integrerade videor som tillhandahålls av YouTube används på vår webbplats. Genom att acceptera att titta på dem godkänner du Googles sekretesspolicy: https://policies.google.com/privacy

Vimeo

Integrerade videor som tillhandahålls av Vimeo används på vår webbplats. Genom att acceptera att titta på dem godkänner du Vimeos sekretesspolicy: https://vimeo.com/privacy

Twitter

Integrerade tweets och delningstjänster på Twitter används på vår webbplats. Genom att acceptera och använda dessa samtycker du till Twitter integritetspolicy: https://help.twitter.com/sv/rules-and-policies/twitter-cookies

Google Ad

Vår webbplats använder Google-annonser för att visa annonseringsinnehåll. Genom att acceptera det godkänner du Googles sekretesspolicy: https://policies.google.com/technologies/ads?hl=sv