Tänderna

Tänderna

Tändernas rengöring, som är för en var så viktig, kan ske med sköljning eller borstning.
Till sköljning kan begagnas olika slags muntinktur eller munvatten , mer efter mindre utspädda i ett glas vatten. Men vid sköljningen är det bäst att ha vattnet ljumt; därjämte skall man hålla det kvar i munnen flera minuter, medan man ibland sätter det i rörelse med kinderna.

Till borstning använder man en lagom, ej alltför styv borste, som förres längs med tändernas framsida, nedåt i överkäken, men uppåt i underkäken.
Även tuggytorna och insidorna på tänderna borstas så gott ske kan.
För att stärka borstningens verkan användes tandpulver Tänderna böra borstas både morgon och afton samt munnen sköljas efter varje måltid. Om detta iakttages, kunna de stå sig längre, än tyvärr vanligen är fallet.

Mot svullet tandkött samt sår på tandköttet och tungan är honung ett gott medel.
Honungen löses i varmt vatten, några droppar myrrhaessens tillsättes, och munnen sköljes ined blandningen
Svullet och ömt tandkött botas även genom att borstas med salt eller med en blandning av salt och ingefära.

Många personer ha för vana att stoppa vaddproppar i öronen såsom medel mot tandvärk och örsprång.
Vi begagna tillfället att uttala en varning häremot.
Det är blott en gammal inbillning en av de fördömliga gamla huskurerna, att vaddpropparna hjälpa mot det onda eller förebygga det.
I själva verket gör vadden ej ringaste gagn i detta hänseende, tvärtom tjänar den endast till att tilltäppa de körtlar, som avsöndra det s, k. örvaxet.

Mot tandvärk anföra vi följande två beprövade medel:

1
Man fyller en liten kopp med kokande ättika, doppar litet bomull i denna och gnider tandköttet därmed. Ättikan bör vara så varm, som man kan tåla.
Tanden fylles med den fuktade bomullen. Värken upphör inom fem minuter, dock kan i svårare fall behandlingen behöva upprepas.
2
Ett av medlen mot smärta i en ihålig tand är en blandning av pulvriserad alun och vanligt salt, som man för ned i tanden med en liten bomullstapp.
Vid tandbölder är följande ett gammalt välkänt medel:
De behandlas med ett i kokande vatten uppmjukat fikon, vilket tägges på tandbölden.
Man kan även lägga en väl värmd påse med fördelande kryddor över det sjuka stället.Sida 12 av 15

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.

Facebook

Vår webbplats tillåter dig att gilla eller dela dess innehåll på Facebook sociala nätverk. Genom att aktivera och använda den godkänner du Facebooks sekretesspolicy: https://www.facebook.com/policy/cookies/

YouTube

Integrerade videor som tillhandahålls av YouTube används på vår webbplats. Genom att acceptera att titta på dem godkänner du Googles sekretesspolicy: https://policies.google.com/privacy

Vimeo

Integrerade videor som tillhandahålls av Vimeo används på vår webbplats. Genom att acceptera att titta på dem godkänner du Vimeos sekretesspolicy: https://vimeo.com/privacy

Twitter

Integrerade tweets och delningstjänster på Twitter används på vår webbplats. Genom att acceptera och använda dessa samtycker du till Twitter integritetspolicy: https://help.twitter.com/sv/rules-and-policies/twitter-cookies

Google Ad

Vår webbplats använder Google-annonser för att visa annonseringsinnehåll. Genom att acceptera det godkänner du Googles sekretesspolicy: https://policies.google.com/technologies/ads?hl=sv